SCRUM is een proces (raamwerk) waarmee teams zo snel mogelijk waarde kunnen leveren voor de business. Het is begonnen in de IT maar kan ook daarbuiten worden toegepast. De principes zijn vastgelegd in het Agile Manifesto http://agilemanifesto.org/iso/nl/manifesto.html  

De Scrum Guide beschrijft uit welke onderdelen en rollen het proces bestaat http://www.scrumguides.org/scrum-guide.html Als je de Scrum gids doorleest lijkt het op papier allemaal erg recht toe recht aan en niet ingewikkeld, maar in de  praktijk blijkt het toch nog erg moeilijk voor teams om het goed toe te passen en zo de maximale voordelen van Agile development te krijgen. Daarom is het belangrijk om met ervaren en competente mensen te werken die het team in de juiste richting kunnen zetten. Een certificaat van de Scrum Alliance of Scrum.org alleen is niet voldoende.

De uitdaging voor de Scrum Master is om het hele team zover te krijgen dat de Agile werkwijze dagelijks bewust en moeiteloos wordt toegepast.

In de uitvoering zullen er natuurlijk onverwachte issues optreden. De Scrum Master zal deze zo snel mogelijk voor het team isoleren en oplossen. Voorbeelden van Impediments (belemmeringen) van een team in de transitie naar Agile werken zijn: testomgevingen niet beschikbaar, onvoldoende uitgewerkte User Stories, onvoldoende stakeholder participatie, te grote User Stories, afhankelijkhden niet op tijd gereed of geen gezamenlijk doel.

Door middel van een Retrospective haalt de Scrum Master de Improvements (verbeterpunten) naar boven waar het team aan gaat werken. Het doel is dat door het uitvoeren van de verbeterpunten de productiviteit en kwaliteit hoger wordt. Maar ook belangrijke softe punten zoals fun en uitdaging voor de teamleden zijn daar ook onlosmakelijk mee verbonden. De ervaren Scrum Master heeft een toolkit tot zijn beschikking met werkvormen om de gezamenlijke teamsessies uit te voeren.


Blog Categorie├źn

Blog Tags