Zo zit het proces voor het maken van een gratis blog met Weebly.com in elkaar

In mijn vorige berichten heb ik al Blogger en WordPress onder de loep genomen. Deze keer laat ik zien hoe eenvoudig het is om een website met blog op Weebly.com te maken. Dit is dus geen beschrijving van alle mogelijkheden van Weebly maar het moet je een eerste indruk geven van de mogelijkheden. We gaan hier dus net even verder dan een simpele beschrijving van de features zoals op de homepage van Weebly.com is aangegeven.

Om te starten gaan we naar Weebly.com

 Probeer het gratis Weebly.com

 Probeer het gratis Weebly.com

Druk vervolgens op 'Try it Free' om in te loggen met een Facebook of Google account. Je kunt er ook voor kiezen om een apart Weebly account te maken maar dat hoeft dus niet als je al een van de twee accounts hebt. Dat is wel een stuk makkelijker.

Inloggen Weebly.com

Vervolgens kiezen wij voor Blog als focus voor de nieuwe site

Focus nieuwe site Weebly.com

Focus nieuwe site Weebly.com

Daarna kun je direct het het sjaboon (thema) kiezen. Deze is later altijd nog heel makkelijk te wijzigen in een ander dus kies er nu gewoon een die je het beste als basis voor je nieuwe blog kunt gebruiken. Pas als je veel instellingen en kleuren van het sjabloon hebt aangepast moet je goed bedenken als je een ander sjabloon kiest want dan is dat werk niet meer te gebruiken op het nieuw sjabloon.

Thema kiezen op Weebly.com

Thema kiezen op Weebly.com

Als laatste stap kies je het domein voor je nieuwe blog. Omdat we een gratis blog willen kiezen we voor een subdomain van weebly.com. Alleen als je een betaalde dienst kiest kun je een volledig eigen domein naam gebruiken. Zoals ik al in mijn eerdere blog Gratis blog met Wordpress.com heb aangegeven kun je hier voor je eigen naam kiezen, maar die kunnen al in gebruik zijn.

Kies het domein op Weebly.com

Kies je domein op Weebly.com

En daarna kom je direct in het backend gedeelte van je nieuwe blog. Voordat we de site publiceren gaan we eerst nog even een bericht aanmaken en wat instellingen wijzigen. Dan zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Backend blog website Weebly.com

Backend blog website Weebly.com

In het menu aan de linkerkant zie je een aantal handige modules die kunt gebruiken voor pagina's op je website. Omdat er direct al een aantal pagina's zijn: Blog, About en Contact komt dat later. Maar nu gaan we eerst een bericht maken door rechts onder op 'New Post' te klikken.

Daarmee krijg je een bericht template met de blokken 'Title' en 'Text' voorgedefinieerd. Als je op de 'Post options' knop drukt dan verschijnt een nieuw linker menu met de settings voor je bericht, zoals het inplannen, wel of geen commentaar mogelijk en de categorie van het bericht

Blog bericht maken op Weebly.com

 

Als eerste vul ik de titel in en maak ik een kort tekst bericht. Dit gaat heel makkelijk. Klik in het vlak en je kunt editen. Er opent dan ook een klein menu met een aantal edit mogelijkheden zoals letter type en andere veel voorkomende edit handelingen. Als je links boven op de blauwe knop ' Apps'  drukt dan kun je door de apps gaan die je op je pagina kunt toevoegen. Die sla ik voor nu even over.

Edit blog bericht op Weebly.com

Edit blog bericht op Weebly.com

Wat ik je nu wil laten zien s hoe je een aantal instelling van je gratis Weebly blog kunt wijzigen. Druk in het blauwe boven menu op 'Settings'. Hier kun je via het nieuwe linkermenu de algemene instellingen wijzigen. We veranderen de datum/tijd formaat en taal instelling naar Nederlands. Dit heeft overigens alleen gevolgen voor de Frontend van je blog en niet de backend (waarin we nu aan het werken zijn). Ook de vervelende cookie melding zetten we uit.

Algemene instellingen blog Weebly.com

Algemene instellingen blog Weebly.com

Je blog is niet compleet als er geen commentaren op je berichten gegeven kunnen worden. Dus zet ik in mijn voorbeeld 'Disqus' aan als commentaar systeem. In een van mijn volgende blogs zal ik daar op in gaan. Maar je kunt er ook voor facebook kiezen. Daarnaast is het naturrlijk wel handig om op de hoogte gesteld te worden via e-mail als er commentaar is binnengekomen zodat je daarop kunt reageren.

Commentaar systeem kiezen voor blog berichten op Weebly.com

Commentaar systeem kiezen voor blog berichten op Weebly.com

Als je vervolgens je eerste bericht opslaat is deze als draft (concept) beschikbaar maar nog niet gepubliceerd.

Overzicht concept berichten Weebly.com

Overzicht concept berichten Weebly.com

Op de blog pagina zelf heb je in de gekozen sjabloon bovin een aantal social media knoppen. Deze kun je heel gemakkelijk configureren met een link naar je eigen social media pagina.

Social media knoppen configureren Weebly.com

Social media knoppen configureren Weebly.com

Als je je Blog wilt publiceren moet je eerst nog een controle vraag beantwoorden om aan te tonen dat je geen robot bent...

Publish site verification Weebly.com

Publish site verification Weebly.com

Als je daarvoor slaagt dan krijg je ook nog een melding dat je blog niet vindbaar is via zoekmachines zoals Google. Al je dat wel wilt dan moet je een betaalde variant van het Weebly.com abonnement kiezen. Volgens mij wil je dat altijd wel, dus dit is best wel jammer van Weebly.com

De tip die wordt gegeven om een fomrulier aan je site toe te voegen is daarentegen weer wel waardevolle informatie en zeker de moeite waard om eens in te verdiepen.

Website published melding Weebly.com

Website published melding Weebly.com

En dat was het. De blog is gepubliceerd met direct ook het eerste bericht. Dat was inderdaad erg makelijk zoals Weebly claimt. Technisch gezien kan dat zeker in 5 minuten, maar door het juiste sjabloon te kiezen en de instellingen te veranderen plus je eerste bericht te posten ben je toch wel wat langer bezig. Maar gezien de mogelijkheden en de eenvoud en overzichtelijkheid waarmee dit gaat is het heel prettig werken met een blog van Weebly.com

Laat me weten hoe jij hier over denkt.