Zo maak je zelf een gratis blog in 5 minuten en plaats je direct je eerste blog post

Bloggen kan op verschillende manieren. Je kunt je als een gebruiker aanmelden bij een bestaande blog en daar artikelen toevoegen. Maar veel leuker is als je een eigen blog hebt. Hier zal ik uitleggen hoe je eenvoudig een gratis Wordpress blog kan maken en in 5 minuten je eerste blog artikel hebt gepost.

 

Een Wordpress blog maak je door naar WordPress.com te gaan en de 4 stappen te volgen. Klik op ‘Website maken’ om te beginnen.

 

Maak gratis je Wordpress website blog
Maak gratis je Wordpress website blog

 

Als eerste kies je het thema van je blog. Daarmee bepaal je hoe de blog er uitziet. Let op: Kies een gratis thema. Je kan je blog als die eenmaal is aangemaakt ook nog wijzigen in een ander thema als je dat wilt.

 

Kies gratis Wordpress template
Kies gratis Wordpress template

 

Als je het thema hebt gekozen bepaal je in de volgende stap je domeinnaam. Je kunt hiervoor je eigen naam gebruiken. Maar meestal is je naam al in gebruik door iemand met dezelfde naam. Je zult dan een ander naam moeten bedenken. Mijn tip is: Hoe gekker hoe beter, als het maar apart en uniek is! Je domein wordt dan gevormd door je zelf gekozen naam met daarachter ‘.wordpress.com’ geplakt. Bijvoorbeeld ‘mijnnaam.wordpress.com’.

 

Kies je Worpress domein
Kies je Worpress domein

 

Daarna moet je kiezen wat voor plan je wilt. Omdat wij een gratis blog willen kies je hier voor ‘Free’ (dat betekent gratis).

 

Kies je Wordpress plan
Kies je Wordpress plan

 

Als laatste stap moet je een account aanmaken. Hiervoor moet je een e-mailadres hebben en een gebruikersnaam en wachtwoord bedenken.

 

Maak je Worpress account
Maak je Worpress account

 

Je krijgt vervolgens direct een e-mailtje op het opgegeven adres, dat je moet bevestigen. En dat was het. Je blog is gemaakt en direct klaar om mee te beginnen. Je kunt het helemaal naar jou smaak en stijl customizen (inrichten)

 

Bevestiging Worpress website
Bevestiging Worpress website

 

En dit is hem dan, je nieuwe blog.

 

Voorbeeld gratis Wordpress blog
Voorbeeld gratis Wordpress blog

 

De blog heeft nu alleen nog maar de voorbeeld inhoud. Het is nu aan jou de taak om dit helemaal naar jou eigen smaak in te richten. Zoals je hieronder ziet gaat dat heel makkelijk. Door de velden aan de linkerkant te wijzigen wordt direct de titel en tag op je blog aangepast. Door op Save & Publish te klikken worden je wijzigingen direct doorgevoerd. Er zijn nog veel meer instellingen die je kunt wijzigen, maar die behandel ik hier nu niet.

 

Configureer gratis Wordpress blog
Configureer gratis Wordpress blog

 

Een website bestaat altijd uit 2 delen. Het eerst is de Frontend, dat is wat iedereen op internet kan zien. Het tweede is de backend. Dat is het gedeelte van je site wat alleen door jou is te zien. Hier kun je zien hoe het met je blog is gesteld. En kun je ook je site nog verder aanpassen. Bij Wordpress.com ziet dat er zo uit:

 

Backend gratis Wordpress blog
Backend gratis Wordpress blog

 

Klik op ‘Start a Post’ om je eerste blog artikel te maken en te publiceren. Dat gaat heel makkelijk. Er is een apart plek om de titel te maken. Daaronder kun je de inhoud van het artikel plaatsen. Er zijn ook functies om de tekst te formateren zoals je waarschijnlijk ook al van MS Word kent. Natuurlijk moet er ook een mooie afbeelding bij geplaatst worden. Vergeet ook niet een categorie aan te maken en een of meerdere tags (dat zijn belangrijke woorden) die je in de tekst hebt gebruikt aan te maken. Hierop kunnen je bezoekers filteren waardoor ze makkelijker de juiste artikelen vinden die juist voor hun interessant zijn.

 

Maak gratis Wordpress.com artikel
Maak gratis Wordpress.com artikel

 

Klik vervolgens op opslaan en publiceren en je blog artikel is geplaatst.

 

Resultaat voorbeeld gratis Wordpress blog
Resultaat voorbeeld gratis Wordpress blog

 

Het resultaat van deze blog is te zien op: https://example4226.wordpress.com/

Hopelijk heb je hier wat aan gehad. Laat me weten of het is gelukt. Veel plezier met bloggen.